Grondstoffen:
natuurlijke stoffen.
semi-natuurlijke stoffen.
niet-natuurlijke stoffen.
Weten we, voordat we een product aanschaffen, eigenlijk wel genoeg over de herkomst, het fabricageproces en de milieubelasting? Wil je een duurzame grondstof kiezen, dan is organische geteeld een goede keuze. Daarnaast is linnen bijvoorbeeld altijd milieuvriendelijker dan katoen. Linnen heeft namelijk in het gehele proces veel minder water nodig en minder chemicaliën.
Polyester is een product van fossiele industrie en draagt bij aan de plastic soep.
Wist je dat...? Microplasticvezels uit kleren zorgen voor vervuiling van onder meer zee, lucht, bodem en zoet water. Productie: Zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk….. Er wordt hoe langer , hoe meer kleding van slechte kwaliteit gemaakt. De prijs moet laag, De modetrend moet snel wisselen om de verkoop te vergroten. Na 5x dragen moet het weg! Razendsnel grote productie van slechte kleding leidt tot vervuiling van grond, lucht en water. Wist je dat..? Kledingproductie vereist soms zoveel water, dat er voor de lokale bevolking niet genoeg overblijft om te drinken. Naast klimaatbelasting door uitstoot van broeikasgassen heeft kledingproductie ook op andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk aan landgebruik, watergebruik en gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Zo gebruikt alleen al de katoenteelt een indrukwekkende hoeveelheid water, landbouwgrond en schadelijke bestrijdingsmiddelen. En bij de productiefabrieken worden chemicaliën gebruikt voor het verven van kleding, het leer looien en het viscose proces. Het verf- en afwerkproces van textiel veroorzaakt watervervuiling, als de chemicaliën het milieu inlekken. Synthetische kleding draagt bij aan de microplasticvervuiling en heeft honderden jaren nodig om te vergaan. Wist je dat..? Voor kledingproductie zijn vaak chemische stoffen nodig. Wanneer die weglekken, leidt dat tot grote milieuschade. Arbeidsomstandigheden in het productie proces. Veel kleding wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. Wereldwijd werken miljoenen mensen en kinderen in de kledingindustrie. Werken zij in veilige en gezonde omstandigheden, met voldoende salaris? Bij veel kleding is het antwoord 'nee'. Dat is geen milieufactor, maar wel iets om rekening mee te houden als je een eerlijke kledingkeuze wilt maken. Lage lonen, langere werktijden en slechte arbeidsomstandigheden zorgen voor uw goedkope jasje of broek. Wist je dat..? Er werken nog steeds meer dan 3,5 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar in deze productie Kinderarbeid betekent geen onderwijs. Elk kind heeft daar recht op.
Vervoer Kleding wordt in lage lonen landen gemaakt. Het moet naar rijke landen gebracht. Na het afdanken moet het weer vervoerd naar arme landen. Zeecontainers, vliegtuigen enz. zorgen voor de verplaatsing.
Wist je dat?...
De kledingindustrie stoot meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart én zeetransport samen.
Het vervoer van nieuwe en afgedankte kleding komt er nog eens bovenop.
Handel:
Goedkoop inkopen, snel verkopen door de groothandel en detailhandel
Deze bloeit door de lage prijzen en het grote aanbod,.
En door de verleiding van de modetrends.
Winkels hebben vaak de deuren wagenwijd open. Wat een energie-misbruik!
Achtergrondinformatie:
Groene Kerk: toolkit: bewust inkopen: eerlijke kleding: goede waar..
You tube: “The true cost”
コメント