Gedurende een bepaalde tijd de overheersende stijl in kleding.
Verschillende stijlen in
de mode zijn: Alto’s, Gabber, Hiphop, Metal. Er ontwikkelen nog steeds nieuwe stijlen, Disco’s, Hippies, Nozems, Punkers enz.
Iedereen kiest waar hij of zij bij wil horen en meestal staat het gedrag er ook naar. Sommige mensen vinden hun kleding gewoon mooi of het zit heel lekker. Het komt er op neer dat iedereen draagt wat hij of zij zelf wil.
In de middeleeuwen had de adel prachtige kleding, terwijl het gewone volk in lompen gehuld was. De stand waartoe iemand behoorde bepaalde de wijze van kleden. Iemands sociale klassen en positie in de maatschappij worden afgelezen aan de kleding.
Na de Franse Revolutie verviel deze norm. Door dit wegvallen van een dwingende norm ontstond pas iets als een mode als richtsnoer, een na te streven model. Ook het ontstaan van merkkleding is zo te verklaren.
Modehuizen geven vaak de toon aan, maar tegenwoordig ontstaat vaak op straat de trend, die wordt opgepikt door stijlbureaus en modebedrijven, denk aan het T-shirt, en de spijkerbroek.
Modeontwerpers als Dior, Yves Saint-Lourent, Chanel laten hun creaties zien op de catwalk. Of het een trend wordt, ligt aan de mensen die de kleding kopen en de manier waarop de media er over schrijven.
Tegenwoordig is een grote groep mensen niet alleen modebewust, maar ook milieubewust. Als je met de mode mee wil doen, komt het er vaak op neer dat je ieder jaar je kleding aan moet passen. Het gevolg is dat je je (oude) kleding niet meer draagt en weg wilt doen. Je kunt dit weggeven of naar de 2e hands winkel brengen.
Maar, is het nu zo erg dat je een nieuwe broek koopt omdat je oude te wijde pijpen heeft of als je rok dan weer lang en dan weer kort moet zijn?
Vraag: hoe gaat u om met mode en hoe lost u zulk soort “problemen” op?
Bình luận