top of page
Search

Duurzame kleding



Minder kleren kopen, tweedehands kleren kopen of kleren ruilen, kleren minder vaak wassen, het is de afgelopen weken al vaak aan de orde geweest. Maar wat als je dan toch een keer iets nieuws wilt kopen, wat is dan een duurzame keuze?

Da's heus nog niet zo makkelijk. Want dure kleding is niet vanzelfsprekend duurzaam. En kleding gemaakt van alleen natuurlijke stoffen is ook niet altijd duurzaam, zoals iemand op de website al opmerkte. Katoenteelt bijvoorbeeld, biologisch of niet, heeft heel veel water nodig. Synthetische stoffen komen uit de fossiele industrie en geven veel microplastics af (koploper is fleece…)

Wat moet je nou toch?

In zulke gevallen is het altijd fijn om eerst eens te gaan shoppen bij websites zoals bijvoorbeeld die van stichting milieucentraal. In kleine overzichtelijke stukjes kun je je laten adviseren over allerhande milieukwesties en dus ook over kleding.

Maar hier volgen alvast wat tips.


Duurzame stoffen voor kleding zijn

1. Linnen. Al heel lang, 8000 voor Christus, wordt het vlasplantje gebruikt om linnen van te maken. Vlas kan op arme grond groeien en heeft maar weinig water nodig. De taaie vezels gaan wel 30 jaar mee. En motten motten niks hebben van vlas. Linnen kan tegen hoge temperaturen en draagt dus heerlijk in de zomer. Linnen kreukt wel, dus vaak strijken is nodig. En puur wit linnen is intensief gebleekt, dus beter kies je een zachte kleur zoals gebroken wit of licht grijs

2. Bamboe. Dit gewas heeft weinig water nodig om te groeien en al helemaal geen mest of pesticiden , tenminste als het niet chemisch is nabewerkt. Kies dus wel eco-bamboe.

3. Hennep. Dit materiaal lijkt een beetje op linnen. Het is ook koel in de zomer en warm in de winter. Hennep geeft 3 keer meer opbrengst per stukje land dan katoen, zonder pesticiden en met maar weinig water. Maar ook hier geldt, mits het biologisch geteeld is, want soms worden er toch chemicaliën gebruikt om het sneller te laten groeien.

4. Tencel of lyocell. Dit wordt gemaakt van houtpulp afkomstig van eucalyptus, eik of berk. Om hier een vezel van te maken wordt de pulp wel chemisch behandeld, maar deze producten zijn niet schadelijk en worden voor 99,6% opnieuw gebruikt. Voor het verven van Tencel is weinig kleurstof nodig. Dit materiaal is vooral geschikt voor ondergoed.

5. Biologisch katoen. Niet voor niets de laatste in dit rijtje, omdat er veel water nodig is om katoen goed te laten groeien.


Tenslotte nog dit: Veel textiel wordt geverfd m.b.v. chemicaliën en hulpstoffen. In landen waar de waterzuivering niet goed geregeld is, worden verfstoffen vaak geloosd in de rivier. Kijk in het label waar het kledingstuk gemaakt is. De beste papieren zijn voor West-Europa of Amerika. Komt het kledingstuk uit andere landen, kies dan voor kleding met een keurmerk (zie keurmerkenwijzer).


Deze week geen stelling, maar een vraag: Waar let u vooral op bij het kopen van kleding?



38 views0 comments

Recent Posts

See All

Mode

bottom of page