Voedingswaarde
- Groeneters
- Mar 6, 2021
- 3 min read
Updated: Mar 7, 2021
Mensen eten vegetarisch om verschillende redenen. Sommigen doen het voor een beter milieu, of voor dierenwelzijn. Weer anderen vinden dat het gezonder is om alleen plantaardig te eten. En dat laatste, daar gaan we deze week eens wat dieper op in. We hebben een paar vragen bedacht en die voorgelegd aan Angelique van der Sanden, diëtist in Nuenen en Helmond.
Is het gezond om vegetarisch te eten of heb je ook echt vlees nodig?
Het is zeker gezond om vegetarisch te eten en het is niet persé nodig om vlees te eten. Vanuit plantaardige voeding kun je alle voedingsstoffen die je nodig hebt ook binnenkrijgen.
Welke voedingsstoffen krijg je binnen als je vlees eet?
De voedingsstoffen die vanuit vlees vooral belangrijk zijn, zijn eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Een vegetariër heeft 30% meer eiwit nodig dan iemand die vlees eet. Het is een wat technisch verhaal. De biologische opneembaarheid en kwaliteit van plantaardig eiwit is lager dan van dierlijk eiwit. Daarom heb je er meer van nodig om voldoende te hebben voor spieropbouw. Nu is dat in Nederland meestal geen probleem, omdat de gemiddelde inname van eiwit toch aan de hoge kant is.
Wat zou je moeten eten om dezelfde stoffen binnen te krijgen als je vegetarisch eet?
Vlees is te vervangen door ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, dus gebruik je weinig zuivel, kaas of eieren, dan moet dit aangevuld worden met een B12-tablet.
Als je het nog strenger aanpakt, zoals een veganist, en dus ook zuivel, eieren en vis weglaat, zul je dit zeker aan moeten vullen. En helemaal als je zwanger bent.
Als je overstapt van een menu met vlees naar een menu zonder vlees, moet je lichaam daar dan aan wennen? Zo ja, wat merk je daarvan?
Je lichaam hoeft niet te wennen aan minder vlees, al zal de ontlasting wel veranderen. Dit omdat er meer plantaardige producten gebruikt worden die meer vezels bevatten. Over het algemeen wordt de ontlasting soepeler, minder vast en wat meer. (Als je er iets anders instopt, komt het er ook anders uit!)
Ben je wel een echte vegetariër als je wel vis blijft eten?
Dat is een vraag voor de Dikke van Dale, of meer, op welke grond eet je vegetarisch. Doe je het voor het dierwelzijn of voor het milieu: dan weglaten. Doe je het meer uit gezondheidsoverwegingen dan kan je best een visje eten. Voor het cholesterol is het inderdaad wel verstandig 1x per week iets van vette vis te gebruiken. Niet alleen voor de goede vetten, maar het is ook een heel goede bron van vitamine D. Daarom werd vroeger ook levertraan (uit vette vis) gebruikt.
Een goede vervanging zou kunnen zijn lijnzaad of andere zaden, maar dan moet je er wel veel van gebruiken, wat ook weer zijn nadelen heeft. Wat betreft vitamine D is er een goed plantaardig supplement mogelijk op basis van algen.
Voor het milieu (en uiteindelijk ook voor ons), zijn biologische producten natuurlijk veel beter. Maar is het ook beter voor je gezondheid?
Biologische producten bevatten minder resten van bestrijdingsmiddelen en hebben soms een hoger gehalte aan bijvoorbeeld vitamine C. Maar de verschillen zijn niet zo groot. In Nederland worden namelijk steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kies bij voorkeur voor producten van het seizoen en producten die zo lokaal mogelijk geproduceerd zijn. Dan doe je het milieu het meeste een plezier.
Ikzelf ben geen vegetariër, maar probeer de portiegrootte aan te passen, door gewoon voor minder vlees te kiezen en af en toe geen vlees of een vleesvervanger. Daarbij kies ik met name voor biologisch vlees en eieren, vooral in verband met dierwelzijn. Bij voorkeur hierbij ook lokaal. Dat is steeds gemakkelijker. Er zijn in de buurt een aantal boeren die direct hun producten verkopen aan de consument. Niet alleen groenten, maar ook eieren, melk, kaas en vlees.
Blijven er nog brandende vragen over? Stel ze via groeneters@onsnet.nu
Comments